3T-Treningssenter » Laktatprofil
Gå til innhold Gå til hovedmeny Gå til undermeny

Laktatprofil

Finn din anaerobe terskel og bestem dine treningssoner basert på melkesyren. Laktat er en av de mest benyttede målene for endring i prestasjon i typiske utholdenhetsidretter!

 

LaktatProfil

 

Hva er laktat?

Laktat, eller melkesyre som det også kalles, dannes når intensiteten på treningen er så høy at kroppen ikke får tilstrekkelig med oksygen. Når vi har trent med for høy intensitet over tid, opplever vi at muskulaturen «går stiv». Denne stivheten er opphopning av laktatkonsentrasjonen i muskulaturen. Når laktatkonsentrasjonen blir for høy må man redusere intensiteten for å bli kvitt melkesyren. Når vi måler laktat i blodet ved gradvis økende belastning, finner vi ut hvor hardt du kan jobbe før produksjonen av melkesyre overstiger kroppens evne til å kvitte seg med den igjen. Denne belastningen kalles ofte «laktatterskel» eller «anaerob terskel». Den virkelige nytten av å måle laktatkonsentrasjonen i blodet får vi ved å plotte disse målingene opp mot hjertefrekvens og arbeidsbelastning (km. pr. time eller watt), og beregne intensitetssoner/pulssoner for trening.

 

Hvordan foregår testen?

Laktattest kan utføres under løping eller sykling og med noen små stikk i fingertuppen. Under løping benyttes 4-5 belastningstrinn med 5 minutters varighet, og ca. 30 sekunders pauser for å ta måling. Under sykling benyttes 4-5 belastningstrinn (drag) med 4 minutters varighet, og det er mulig å måle siste 30 sekunder av belastningstrinnet uten å stoppe opp. Sammen med laktat registreres også hjertefrekvensen på hvert belastningstrinn. Etter laktattesten vil treneren din bruke de målte verdiene av laktat på hvert enkelt belastningstrinn mot puls og/eller fart/watt, og utarbeide individuelle pulssoner som viser hvilken intensitetssone du bør ligge i for å få optimal treningseffekt.

 

Hvorfor er det lurt å teste laktatverdien din?

En makspulstest viser hvor raskt hjertet ditt er i stand til å slå under maksimal anstrengelse. Ut i fra målt makspuls, finner man ut hvilke pulssoner man bør ligge innenfor under trening. Dette vil gi en tilstrekkelig intensitetsstyring for de aller fleste. Ulempen ved kun å bruke makspuls som intensitetsstyrer er at den ikke tar hensyn til hvor høyt i puls den faktiske laktatterskelen ligger, og standard pulssoner beregnet fra makspuls tar dermed ikke nok hensyn til hvor godt trent man er i utgangspunktet.

 

diabetes-testing-finger

 

Laktattesten gir mer nøyaktig informasjon for utarbeidelse av pulssoner og treningsplan enn det en makspulstest gir. Ved en laktattest slipper man også å kjøre seg helt til maksimalt arbeid slik man gjør i en makspulstest. Det er en klar fordel med tanke på terskelen for å gjennomføre en test. I tillegg til nytteverdien med å utarbeide intensitetssoner, vil vi også ved senere tester kunne se laktatkurvene fra flere tester opp mot hverandre for å se utviklingen av din utholdenhetskapasitet. 3T kan også måle laktatverdier under en standard intervalløkt og se disse verdiene opp mot samme økt på et senere tidspunkt. Du får vite hvilke økter som er gunstige å gjøre i hver enkelt pulssone. Dette inkluderer hvor i pulssonen det er best å ligge ut fra varigheten på ei økt. Ved utarbeidelse av din totale treningsplan vil vi også selvfølgelig ta hensyn til din nåværende treningsstatus.

 

LaktatProfil

 

For mer informasjon kontakt rosten.trener@3t.no

Del på